Čistící salát

Dnešní svačinkový salát vznikl úplně náhodně. V plánu jsem měla úplně jinou svačinku, ale zjistila jsem, že mi všechny potřebné ingredience odnesli kluci na svoji svačinu do školy.

Venku jsem natrhala pár jarních kopřiv, doma jsem je spařila vodou. Nakrájela jsem řapíkatý celer, jednu uvařenou červenou řepu a nasekala jsem spařené kopřivy. Přidala jsem dvě lžíce bílého jogurtu. Tento salát skvěle chutná, byla jsem překvapená.www.leonakysilkova.cz (1)

Tak hurá do jarní očisty a získávání energie. Nezapomínejte tělo čistit průběžně po celý rok.

Řapíkatý celer – je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Celer řapíkatý posiluje činnost ledvin. Podporuje činnost pohlavních žláz. Je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy. Zřejmě dokáže snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol, prozatím se o tom vedou klinické studie.c599apc3adkatc3bd-celer

Kopřiva – chlorofyl působí jako desinfekce organismu (detoxikace), působí proti průjmu, proti revma a různým zánětům, používá se při nemocích dýchacích cest a ledvin, podporuje tvorbu červených krvinek, proto se s ní léčí chudokrevnost, zyvšuje imunitu, čistí krev a proto působí proti akné a ekzémům, podporuje činnost vaječníků a slinivky, rozpouští hleny v organism, má protizánětlivé účinky a ničí volné radikályimages (14)

Červená řepa – má vysoký obsah organických kyselin, minerálů a pektinů. Pektin podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Dále obsahuje lipotropní látky, které jsou účinné proti kornatění cév a při onemocnění jater. Má 1-3% bílkovin s cennými aminokyselinami prospívajícími činnosti mozku. Vitamínů nemá mnoho. Obsahuje však antokyany – červené barvivo prospěšné pro pevnost cév. Má vysoký obsah kyseliny listové, železa a mědi, takže podporuje krvetvorbu. Řada mikroprvků podporuje tvorbu inzulínu a zlepšuje zrak. Šťáva z červené řepy je základem při léčbě rakoviny a rekonvalescenci, není však vhodná při slabosti ledvin a žlučníku. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která se podílí na tvorbě močových kamenů. Řepa obsahuje také hodně sacharózy.cervena-repa (1)

 

Přeji dobrou chuť a příjemný pocit z kvalitní stravy bohaté na živé živiny.

 

Leona Kysilková
Baví mě rozmotávat životní příběhy. Hledám v nich souvislosti mezi naším chováním a nemocemi. Nacházím řešení a tím vám pomáhám k uzdravení. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře
  • Stáhněte si eBook ZDARMA

    2 kroky k pevnému zdraví a energie na rozdávání.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Spolupracuji
    Štěpánka Procházková http://www.vyzivovy-poradce.net/