Hokaidó-co o ni víme?

Dýni Hokaidó jsem si nesmírně oblíbila. Ještě před pěti lety jsem netušila, že nějaká Hokaido existuje. Znala jsem jen dýni velkou a netušila co na té dýni všichni mají. Po prvním ochutnání jsem jí propadla.

Na zahrádce mi letos vyrostl první bio exemplář. Rozhodla jsem se tento zázrak zahrádky představit i vám.

Dýně Hokaido pochází z Nové Anglie, poprvé byla představena v Japonsku, proto odtud její název. V naší kuchyni je celkem neznámá, větší oblibu získává v posledních letech.

Proč jsem si ji oblíbila?

Má sladkou chuť, je vhodná do dezertů, džemů, koláčů, omáček, rizot, zeleninových směsí. Dužina je měkká a velmi hutná. Patří k nejmenším dýním vůbec. Díky tvaru a velikosti se dobře zpracovává i uskladňuje.

Barvu má obvykle oranžovou, může být i žlutá, bělavě stříbrná, tmavě zelená. Dužina je vždy oranžová.

Co všechno obsahuje: 

• řadu vitamínů A, C, E, B1, B2, B3

• minerálních látek fosfor, železo, hořčík, vápník, draslík

• lutein, karoten, je to velice silný antioxidant, velký likvidátor volných radikálů, je důležitý pro lidské oči, snižuje možnost vzniku šedého                                                 zákalu

• zeaxantin, karoten, ještě se vyskytuje v pomerančích, mandarinkách, vaječném žloutku, důležitý pro oči

• vysoké procento vlákniny

• betakaroten, provitamín A prospěšný pro kvalitu kůže, podporuje její opálení a chrání před  Uv zářením. Čím je dýně zabarvena do červena                                          tím více obsahuje betakarotenu

• je málo kalorická

• podporuje detoxikační účinky

• dýňová semínka obsahují olej, který má velké množství zinku. Zinek je dobrý pro kvalitu vlasů a nehtů.

Ideální je si dýni vypěstovat na zahrádce. Má ráda zeminu lehkou a bohatou na výživné látky. Nejlépe mi roste, když sazeničky zasadím na  kompost. Nevyžaduje zvláštní péči, jen ji občas zaliji. Pozor na mrazy, ty většinou nepřežije. Sázet od sebe 1,3 metru, oddénky se plazí daleko do okolí.

Skladování

na suchém chladném místě, ideální je suchý sklep. Já mám nejchladnější garáž, ale je tam vlhko a to se jí nelíbí, velmi rychle plesnivý. U nás ji rychle sníme, dávám ji snad do všeho. Přidávám do zeleninových salátů, děti její přítomnost nezjistí a všechno snědí. :-)

Informace pro ty, co chtějí zhubnout:

její kalorická hodnota je 37 kcal na 100 g, ze kterých je 8,8 g sacharidů, 1,7 g bílkovin, 1,6 g vlákniny a neobsahuje téměř žádný tuk.

Pomáhá:

♥ při onemocnění žaludku

♥ sleziny a slinivky břišní

♥ proti roupům, škrkavkám

♥ při potížích s prostatou

při poruchách ledvin

♥ při onemocnění srdce

Hokaido v kuchyni:                                                  

U nás je nejoblíbenější krémová polévka z dýně.

uj3tVorI0Jlklt-8TzyjeoCIR5Te9_n61r37B2HxIxu09K0zPr0_zfeKecyDlgXYPqKR5Kg

Dýni rozpůlím vydlabu a nakrájím na kousky, i se slupkou. Ta vařením změkne a výživné látky zůstávají. Na oleji osmahnu cibulku přidám nakrájenou dýni, dvě nakrájené mrkve, lehce orestuji, zapráším kurkumou podleji vodou a vařím. Po uvaření rozmixuji ponorným mixérem, a mohu nechat. Pro svátečnější variantu přidat rostlinou smetanu. Na talíři nádherně vypadá ozdobená kvítky sedmikrásky.

Řízky z Hokaido

dýni nakrájím na plátky, potřu miso pastou a osmažím. Podávám se salátem.

Dobrou chuť

 

Leona Kysilková
Baví mě rozmotávat životní příběhy. Hledám v nich souvislosti mezi naším chováním a nemocemi. Nacházím řešení a tím vám pomáhám k uzdravení. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře
  • Stáhněte si eBook ZDARMA

    2 kroky k pevnému zdraví a energie na rozdávání.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Spolupracuji
    Štěpánka Procházková http://www.vyzivovy-poradce.net/